Methode

Howtotalk-methodiek in een notendop

Onze opvoedmethodiek is gebaseerd op een andere manier van praten met en luisteren naar kinderen. Je leert te beschrijven wat je waarneemt, in plaats van te veroordelen. De methode reikt je praktische handvatten aan voor een betere communicatie met je kinderen. Jullie relatie verdiept hierdoor. Zowel jij als je kinderen krijgen er meer zelfvertrouwen door en de sfeer in huis verbetert.

‘Hou eens op!’
‘Ik word hier zo moe van!’
‘En nu ben ik het zat!’
‘Ik tel tot 3, en dan…’
‘En jij deed zeker niets, tuurlijk!’

Herkenbaar?

6-stappenplan

De basis wordt gevormd door een praktisch 6-stappenplan. Het leert je een manier van communiceren die respectvol is naar zowel je kind als jezelf. En het stelt je in staat jouw normen en waarden over te brengen op je kind, zonder in de clichés van straffen en afkoelen te vervallen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Basisvaardigheden

De basiselementen in onze methode zijn:

  • Accepteer álle gevoelens van je kind. Realiseer je dat niet al het gedrag acceptabel is.
  • Leer situaties te beschrijven in plaats van te (ver)oordelen.
  • Haal de persoonlijke angel eruit.

Als je deze basisvaardigheden op de juiste wijze toepast, leer je anders te communiceren, op een manier die respectvol is richting je kinderen. Je zult merken dat jouw kind steeds meer verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar gedrag en bovendien zélf met oplossingen komt.

Wat Howtotalk onderscheidt

Wat is er anders aan onze opvoedmethode? Howtotalk werkt zonder straffen-belonen, strafmatje en time-outs. Onze speerpunten:

  • Grenzen stellen zorgt ervoor dat je kind leert dat zijn gedrag bepaalde consequenties heeft. Als gevolg daarvan neemt hij meer verantwoordelijkheid voor zijn gedrag.
  • Vervang belonen door waarderen. Toon echte belangstelling en stimuleer je kind zonder zelf iets in te vullen.
  • Complimenteer op zo’n manier, dat je kind zichzelf complimenteert.
  • Vervang een time-out door time wíth je kind.
  • Stel duidelijke, veilige grenzen. Denk aan een stevig ‘plafond’ en een degelijke ‘vloer’ waartussen je kind autonomie en een keuze heeft.
  • Wees democratisch – zonder toegeeflijk te worden – waarbij jij en je kind de ruimte krijgen, jij de grenzen bepaalt en je bevrijd wordt van stigma’s van ‘de perfecte ouder’ of ‘het perfecte kind’.

Meer weten of leren? Download de app of koop het boek.

JuistMethode