Over ons

Grondlegger Haim Ginott

Grondlegger van de Howtotalk-opvoedmethode is dr. Haim Ginott, klinisch psycholoog. In zijn tijd als leraar ontdekte hij dat als hij bijvoorbeeld chagrijnig was, zijn leerlingen ook chagrijnig werden. Of als hij zich gemotiveerd opstelde, raakten zijn leerlingen ook gemotiveerd. Hij vond dit zo fascinerend, dat hij zich ging verdiepen in de psychologie van kinderen en opvoeden.

Tijdens zijn therapiesessies merkte Ginott dat kinderen meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld kregen, door de manier waarop hij tegen ze praatte. Hij schreef hier 2 boeken over:

  • Between Parent and Child (> 5 miljoen exemplaren)
  • Teacher and Child

Adele Faber en Elaine Mazlish

Ginott organiseerde praatgroepen om ouders deelgenoot te maken van zijn gedachtengoed. Adele Faber en Elaine Mazlish maakten lange tijd deel uit van zo’n ouderpraatgroep. Ze waren zo onder de indruk van de opvoedmethode en theorieën van Ginott, dat ze besloten om er zelf iets mee te gaan doen. Samen schreven ze hun ervaringen met hun eigen kinderen op in het boek Liberated Parents, Liberated Children. Een aantal jaren later schreven ze het boek How To Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk. In dit boek vertaalden zij de wetenschappelijke theorie naar praktische en direct toepasbare communicatievaardigheden die een diepgaand effect hebben op de relatie met je kind. Het boek werd een bestseller (> 2 miljoen exemplaren) en is in meer dan 20 talen vertaald. Howtotalk gaf dit boek uit in het Nederlands onder de naam How2talk2kids effectief communiceren met kinderen.

Heleen de Hertog

Heleen De Hertog verfijnde de methode in een training en hielp met Howtotalk al meer dan 20.000 ouders aan een beter contact met hun kinderen. Met haar team ontwikkelde zij de Howtotalk app waarin de Howtotalk methode is verwerkt als complete training, inclusief praktijkvoorbeelden, behulpzame reacties, podcasts en video´s. Heleen de Hertog: “In de app integreren we het beproefde succes van onze methode, onze jarenlange ervaring met ouders en de nieuwste inzichten uit onderzoek naar emoties, hechting en hersenontwikkeling.” Ouders krijgen dagelijks tips, reminders en korte oefeningen, zodat ze zich de vaardigheden op een natuurlijke manier eigen kunnen maken. De Hertog: “Het gaat hier om gedragsverandering, en daar is een app bij uitstek een geschikt middel voor. Een kind dat boos wordt, elke keer uit bed komt, faalangstig is, ruzie maakt of plotseling niet meer naar school wil: de app leert je er op een rustige, effectieve manier mee om te gaan. Zonder strijd, beschuldiging en uitspraken waar je spijt van krijgt. En zonder je eigen grenzen uit het oog te verliezen.”

JuistOver ons