FAQ

methode

Voor welke leeftijd is de methode geschikt?

Alle ouders met kinderen tussen 2 en 18 jaar hebben baat bij de methode.

Mijn kind heeft autisme/ AD(H)D/ PDD-NOS. Is de methode dan ook waardevol?

Jazeker! Veel therapeuten werken met onze methode. We hebben in het verleden deelnemers van de training gehad met kinderen met een diagnose als autisme, ADHD of PDD-NOS. Het hielp hen zeker in de communiceren met hun kind.

  1. Het biedt structuur door jouw grenzen duidelijk aan te geven. Het biedt autonomie door binnen je grenzen keuzes te geven. Geen legio aan keuzes; je geeft beperkte keuzes voor meer overzicht. Tegelijkertijd bied je hen de ruimte om zelf te kiezen.
  2. De communicatie wordt duidelijker. Je deelt bewust je emoties, wat een opmerking of gedrag van je kind met jou doet. Hier leert hij ontzettend veel van! Ook geef je hem ruimte en tijd om na te gaan wat zijn eigen emoties zijn. En je leert deze te accepteren. Je kind zal zijn eigen emoties hierdoor ook makkelijker kunnen herkennen en accepteren.

Uiteraard is dit geen vervanging voor het zien van een kindertherapeut. Howtotalk is een communicatiemethode voor gezinnen waar het al goed gaat én waar het beter kan.

Kun je echt alles toepassen?

Alle vaardigheden zijn toepasbaar. Het is wel belangrijk dat je de vaardigheden aan tieners aanpast én dat ze bij jou passen. De ene vaardigheid past je beter dan de andere, dus probeer het één en ander uit.

Ik loop ergens tegenaan. Mag ik mijn persoonlijke situatie mailen?

Oh, we zouden zo graag iedere ouder op de wereld willen helpen. Passend advies geven op afstand doen wij helaas niet. We kennen jouw situatie niet en willen zorgvuldig advies geven. Hiervoor hebben we onze trainingen. Een trainer en 13 andere ouders zijn er om met je mee te denken.

De eerste keer dat ik een vaardigheid gebruikte, zei mijn kind ‘doe eens even normaal’. Toch weer de strafhoek of is er nog hoop?

Je kunt dan heel eerlijk zijn. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het zó belangrijk dat ik (nog) beter met jou kan praten, dat ik een boek heb gekocht/ een training volg.’ Je kind zal waarschijnlijk reageren met iets als ‘yeah right, lekker belangrijk’, maar diep van binnen vindt hij of zij het wel degelijk fijn en belangrijk dat je de moeite neemt voor hem. Je pogingen worden gewaardeerd. Echt!

Is de methode evidence based?

De methode is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten (van o.a. Carol Dweck en Haim Ginott). Van deze evidence based theorieën is een praktische methode ontwikkeld die direct toepasbaar is. Juist dat is de kracht van de methode 😉

Voor de science background stuff kun je ‘Between parent and child’ van Haim Ginott lezen.

boeken

Mijn kinderen zijn 16 en 18. Heeft het dan nog zin om het boek te lezen?

Je bent nooit te oud om te starten. Dat geldt ook voor deze methode. Het kan je nog zoveel brengen in die paar jaar. Juist de tienertijd en de laatste jaren samen wil je goed afsluiten, toch? Houd het onder ons, maar stiekem kan je de methode ook gebruiken voor de communicatie met je partner, je leidinggevende en je ouders.

Ik heb een boek met een andere omslag. Is de inhoud wel hetzelfde?

Ja, zeker. De cover groeit af en toe mee met leuke trends. De inhoud is van alle tijden, dus die houden we zo.

Waarom zou ik jullie boeken in de boekenkast hebben moeten staan?

We zullen eerlijk naar je zijn: de opvoedmethoden van onze ouders zijn niet meer wat het geweest is. En na een lange werkdag zijn we niet zo bestand tegen twintig ‘mama’s’ / ‘papa’s’ per minuut. De tv is een snelle én werkende oplossing. Maar dit is natuurlijk niet wat je het liefst aanbiedt aan je kind. Als je een duurzaam, liefdevol (maar duidelijk!) alternatief zoekt, dan mag je onze boeken openslaan. Thank us later.

Oh, en beloof ons alsjeblieft dat je het boek niet in de boekenkast laat staan.

Ik heb een bestelling geplaatst. Wat is de levertijd?

Ons streven is om je bestelling binnen twee werkdagen te verwerken, zodat PostNL hem na drie dagen bij je thuis kan leveren. PostNL bezorgt van dinsdag t/m zaterdag.

Wat zijn de verzendkosten voor het boek?

Nederland – gratis verzenden
België – € 11,10
Duitsland – € 11,10

Ik lees jullie boek liever in het Engels/ Duits/ Frans.

Ondanks dat we de Nederlandse versie de leukste vinden, geven we je graag de volgende tips:

How2talk2kids Effectief communiceren met kinderen van Adele Faber en Elaine Mazlish in het…

Engels: How to talk so kids will listen & listen so kids will talk

Frans: Parler pour que les enfants écoutent, écouter pour que les enfants parlent 

Duits: So sag ich’s meinem Kind: Wie Kinder Regeln fürs Leben lernen

trainingen

Mijn kind is 8-9 jaar. Welke basistraining moet ik volgen?

They grow up so fast. Acht jaar en al in de pre-tienertijd? Dan heb je het meest aan de 10-18 training. Heeft je kind een jaartje extra gekleuterd en is er echt nog geen spoortje tiener aan/bij/in je kind te vinden, kom dan naar de training voor 2-10 jaar.

Kan ik de training samen met mijn partner volgen?

Jazeker! Meerdere ouders kiezen hiervoor. Je kan in de webshop per persoon een plaats bestellen. Vul bij het aantal ‘2’ in.

Het is helaas niet mogelijk om één plaats te reserveren en je partner op de achtergrond mee te laten doen. We willen alle ouders graag voldoende persoonlijke aandacht geven. Daarvoor volg je waarschijnlijk ook de training! Meedoen kan alleen bij het boeken van een plaats, ook vanwege de veiligheid in de groep en omdat we kleine groepen garanderen van maximaal 14 deelnemers. Dit laten we ook weten aan de andere ouders in jouw groep.

Krijg ik korting als ik de training met mijn partner volg?

Omdat wij net zo blij zijn dat jullie de training sámen volgen als je kinderen en jij zelf, geven we je graag iets extra’s! Kies één van onze twee boeken uit en we sturen je die toe. Geef je keuze door via info@howtotalk.nl.

Kan ik in België een training volgen? De trainingen worden niet bij mij in de buurt gegeven.

Helaas hebben we nog niet de mogelijkheid om weer op locatie te trainen. Momenteel zijn al onze trainingen online te volgen. Het goede nieuws is dat je zo kunt aanschuiven vanuit België, je vakantiehuis in Spanje of als digital nomad!

 

Wellicht gaan we in de toekomst weer trainen op locatie. De dichtstbij zijnde plaats is dan in het mooie Brabant.

Kan ik de training volgen als leerkracht, docent of kindercoach?

De training is ontwikkeld voor ouders, dus de theorie en voorbeelden die gegeven worden, hebben vooral betrekking op gezinssituaties. Toch doen ook regelmatig leerkrachten en coaches mee. De vaardigheden die je leert kun je namelijk zeker ook toepassen in je werk met kinderen. Je bent dus meer dan welkom!

Moet ik het boek al hebben gelezen?

Nee, voordat je je inschrijft voor de training hoef je niks te weten van de methode. Je mag er blanco instappen.

Wel is het handig, niet verplicht, om tijdens de training voor iedere sessie het bijbehorende hoofdstuk uit ons eerste boek te lezen.

Wil je zoveel mogelijk uit de training halen? Dan kun je intensief rijtjes leren uit de werkmap, de e-learning doorlopen en het boek ‘How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen’ lezen.

P.S.: Ook als je het boek al van voor naar achter en terug hebt gelezen, is de training een aanwinst!

Wie traint er?

We hebben de vier beste trainers (and moms) verzameld uit het land! Klik hier voor een kennismakingsrondje.

Kan ik betalen in termijnen?

Helaas is er geen mogelijkheid om in termijnen te betalen. Betalen kan via iDEAL en Sisow Mistercash. Heb je het bedrag er nu niet voor over of niet beschikbaar? Sommige ouders zetten iedere maand bijvoorbeeld 20% van het totaalbedrag apart, zodat je over een half jaar mee kunt doen.

Wordt de training/webinar opgenomen?

Wegens de privacy van de deelnemers kiezen we ervoor trainingen en webinars niet op te nemen. Deelnemers delen persoonlijke verhalen en we willen dat iedereen zich daar veilig bij voelt.

Ik ben ziek geworden of kan om een andere reden een trainingssessie niet bijwonen.

O jee, dat is vervelend. Het inhalen van een sessie is helaas niet mogelijk. Om de veiligheid in de groep en de openheid in de gesprekken te bevorderen houden we de groep graag zo consistent mogelijk. Wel kan je iemand anders die nauw betrokken is met de opvoeding van je kind (denk aan je partner of oppas) deze sessie laten bijwonen. Je trainer ontvangt hierover graag van tevoren een appje of mail.

Mag ik de training zelf geven?

Howtotalk / How2talk2kids is een auteursrechtelijk beschermde methode uit Amerika waarvoor wij de exclusieve rechten voor NL hebben. Uitsluitend howtotalk-gecertificeerde trainers kunnen de training geven. Wel kun je ons natuurlijk tippen in je netwerk. Spread the word!

Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag via info@howtotalk.nl of via ons contactformulier.

medewerker BackofficeFAQ